HPV és a méhnyak diszpláziája Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:05

HPV, azaz Humán Papillóma Vírus, amit gyakran szemölcs vírusnak is neveznek. Több, mint 60 típusa van ennek a vírusnak. Az 1-es, 3-as és 5-ös számú HPV szemölcsöket okoz a gyermekek kezén és lábán. A 6-os és 11-es HPV szemölcsöket okozhatnak a férfiak és nők nemi szervein. Más típusok, mint a 16., 18., 31., 33. és 35. nem kell, hogy szemölcsöket okozzon, de okozhat diszpláziás elváltozásokat a méhnyakon.

A méhnyak diszpláziája a méhnyak sejtek premalignáns (rosszindulatúvá vagy rákká válás előtti állapot) elváltozása. Három fokozata van a méhnyak diszpláziájának: enyhe, közepes és súlyos. Az enyhe elváltozás messzemenőleg a leggyakoribb. Az enyhe diszpláziánál a nők 70%-ánál a sejtek minden beavatkozás nélkül normálissá válnak egy idő után. A közepes elváltozás viszont komoly betegséghez vezethet, ha nincs kezelve. A közepes és súlyos diszpláziát azonnal kezelik, mert magas az esély arra, hogy rákba fordulnak át.

A HPV okozhat diszpláziát, ezen kívül a dohányzást lehet még a diszpláziához kapcsolni. Azok a nők, akik dohányoznak, koncentrálják a nikotint és kotonint a méhnyakba, ami árthat a sejteknek. A férfiak szintén koncentrálják ezeket a vegyszereket az ő nemi folyadékaikba, amivel a méhnyakat moshatják közösüléskor. Bizonyos táplálkozási hiányosságok szintén a méhnyak diszpláziájához vezethet. A Nemzeti Rák Intézmény (USA) ajánlja a nőknek, hogy naponta ötször fogyasszanak friss zöldséget vagy gyümölcsöt. Ha ezt nem lehet teljesíteni, akkor legalább naponta multivitamint volna ajánlatos szedni, ami antioxidánsokat és béta-karotént tartalmaz.

Csak 1 embernél a 100 HPV fertőzöttből fognak szemölcsök kialakulni. A PAP-kenet gyakran kimutatja a HPV-t. Még ha a PAP-kenet nem is mutatja ki a HPV jelenlétét, 80-90 százalék esély van arra, hogy a HPV jelen van, ha bármilyen diszpláziát fedeztek fel.

Általában szexuális úton kapják meg az emberek. Az óvszerek sok betegség terjedését megakadályozhatják, de nem a HPV-ét. A HPV az összes nemi szöveten megtalálni, és az óvszer a hímvesszőn általában nem akadályozza meg a terjedését. A vírus 20 évig is "aludhat" a méhnyakon mielőtt szemölcsöket vagy más elváltozásokat okozna. Ha az orvos csak most fedezte fel a HPV-t akkor valószínű, hogy az nem most került oda.

Még ha az egész méhnyakat is kezelik, a vírus általában marad. A gyógyítás célja nem a vírustól való megszabadulás, hanem az hogy segítsünk a szervezet immunrendszerének, hogy az ellenőrzés alatt bírja tartani a vírust. Az immunrendszer működését elősegíthetjük a dohányzás elhagyásával és vitaminok szedésével. A méhnyak diszpláziáját több módszerrel is el lehet távolítani. Ezt az orvossal kell megvitatni. Az a nő, akinek az immunrendszere rendesen működik, kigyógyulhat a méhnyakdiszpláziából.

Védőoltás már Magyarországon is hozzáférhető!

LAST_UPDATED2
 
Ingyen internet

Ingyen internet használati lehetőség a betegek részére.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 136 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma31
Tegnap299
Ezen a héten1545
Ebben a hónapban6917
Összesen2330573

Névnapok

Ma Marcell ,holnap Mária ,holnapután Ábrahám napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia