Ápolási Intézet

25 ágyas ápolási osztályunkkal állunk idős betegeink rendelkezésére

 

Szakrendelések

Tájékozódjon szakrendeléseinken végzett vizsgálatainkról.

 

Kövesse Facebook-oldalunkat

Kövesse Facebook-oldalunkat, és értesüljön elsőként híreinkről!

 

Betegirányítás

Forduljon bizalommal betegirányítóinkhoz telefonon vagy e-mailben!

 

Egészségügyi Partnereink

Figyelmébe ajánljuk szakmai partnereinket, akikkel közösen látjuk el betegeinket.

 

Bejelentkezés rendelésre

Kérjen időpontot rendeléseinkre online!
Kandidiázis
2008. December 03. szerda, 11:07
A kandidiázis (kandidózis, moniliázis, "élesztőgomba fertőzés") a Candida-fajok, elsősorban a Candida albicans okozta fertőzés.

A Candida rendes körülmények között megtalálható a bőrön, a tápcsatornában és - nőkben - a nemi szervek környékén anélkül, hogy betegséget okozna e helyeken. Néha azonban a gombafertőzést okoz a bőrön, illetve a száj vagy a hüvely nyálkahártyáján. Ilyen fertőzések kialakulhatnak egészséges immunrendszerű egyénekben is, de gyakoribbak ill. makacsabbak cukorbetegekben, rákban vagy AIDS-ben szenvedőkben, valamint terhes anyákban. A kandidiázis antibiotikummal kezelt személyekben is gyakoribb, mert elpusztulnak a Candidát féken tartó baktériumok, és a gomba növekedésnek indul.

Egyes betegekben, főleg azokban, akiknek védekezőképessége gyengült, a kandidiázis a véráram útján a test más részeibe is szóródik.
 
Szájpenészben (szór) a szájban krémszerű, fehér, fájdalmas foltok képződnek. A bőr fertőzése égőérzést okozhat. A nyelőcsőben lévő foltok nyeléskor okozhatnak fájdalmat.

Az ennél súlyosabb, például a szívbillentyűket érő fertőzésekben láz, szívzörej és a lép megnagyobbodása észlelhető. A retina és a szem belső részeinek érintettsége vaksághoz vezethet. Ha a vér (kandidémia) vagy a vese fertőződik, ez lázzal, nagyon alacsony vérnyomással (sokk) és a vizelet mennyiségének csökkenésével jár.

Sok kandida-fertőzést a tünetek egyértelművé tesznek. A kórisme megerősítéséhez azonban az orvosnak mikroszkóp alatt kell azonosítania a bőrmintában lévő gombát. Vérből vagy gerincvelői folyadékból vett minták tenyésztése szintén kimutathatja a gombát.
 
A bőrre, a hüvelyre vagy a szájüregre korlátozódó kandidiázis közvetlenül az érintett területre alkalmazott gombaellenes szerekkel (például klotrimazollal és nistatinnal) kezelhető. Az orvos a szájon át szedhető flukonazolt is felírhatja.

Az egész szervezetben elterjedt kandidiázis súlyos, egyre rosszabbodó betegség, amely akár halálos kimenetelű is lehet, és amelyet általában intravénás amfotericin B-vel kezelnek, bár néhány esetben a flukonazol is hatásos. Hasznos lehet még az egyelőre kipróbálás alatt álló kaszpofungin és a vorikonazol.

Bizonyos kórállapotok, például a cukorbetegség, ronthatják a kandidiázist. Cukorbetegségben a vércukor beállítása is részét képezi a fertőzés kezelésének.
 

120113szo_kbm

ügyeletes gyógyszertár Pingvin 4

2020. augusztus 08. 13:00 órától 2020. augusztus 15. 13:00 óráig
Pingvin -  Patika
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a. Telefon: 66-311-616

 


 Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 28 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma279
Tegnap532
Ezen a héten4450
Ebben a hónapban5117
Összesen2328773

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia


Kapcsolat

Az alábbi elérhetőségeken léphet velünk kapcsolatba:
Címünk: 5540 Szarvas, Szabadság u. 11.
Központi telefonszámunk: (+36) 66 514 300
Betegirányítás: (+36) 66 514 300
Fax: Ápolási Intézet (+36) 66 210 203
Website: www.apolasi.hu , www.szakorvosi.hu