Kandidiázis Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:07
A kandidiázis (kandidózis, moniliázis, "élesztőgomba fertőzés") a Candida-fajok, elsősorban a Candida albicans okozta fertőzés.

A Candida rendes körülmények között megtalálható a bőrön, a tápcsatornában és - nőkben - a nemi szervek környékén anélkül, hogy betegséget okozna e helyeken. Néha azonban a gombafertőzést okoz a bőrön, illetve a száj vagy a hüvely nyálkahártyáján. Ilyen fertőzések kialakulhatnak egészséges immunrendszerű egyénekben is, de gyakoribbak ill. makacsabbak cukorbetegekben, rákban vagy AIDS-ben szenvedőkben, valamint terhes anyákban. A kandidiázis antibiotikummal kezelt személyekben is gyakoribb, mert elpusztulnak a Candidát féken tartó baktériumok, és a gomba növekedésnek indul.

Egyes betegekben, főleg azokban, akiknek védekezőképessége gyengült, a kandidiázis a véráram útján a test más részeibe is szóródik.
 
Szájpenészben (szór) a szájban krémszerű, fehér, fájdalmas foltok képződnek. A bőr fertőzése égőérzést okozhat. A nyelőcsőben lévő foltok nyeléskor okozhatnak fájdalmat.

Az ennél súlyosabb, például a szívbillentyűket érő fertőzésekben láz, szívzörej és a lép megnagyobbodása észlelhető. A retina és a szem belső részeinek érintettsége vaksághoz vezethet. Ha a vér (kandidémia) vagy a vese fertőződik, ez lázzal, nagyon alacsony vérnyomással (sokk) és a vizelet mennyiségének csökkenésével jár.

Sok kandida-fertőzést a tünetek egyértelművé tesznek. A kórisme megerősítéséhez azonban az orvosnak mikroszkóp alatt kell azonosítania a bőrmintában lévő gombát. Vérből vagy gerincvelői folyadékból vett minták tenyésztése szintén kimutathatja a gombát.
 
A bőrre, a hüvelyre vagy a szájüregre korlátozódó kandidiázis közvetlenül az érintett területre alkalmazott gombaellenes szerekkel (például klotrimazollal és nistatinnal) kezelhető. Az orvos a szájon át szedhető flukonazolt is felírhatja.

Az egész szervezetben elterjedt kandidiázis súlyos, egyre rosszabbodó betegség, amely akár halálos kimenetelű is lehet, és amelyet általában intravénás amfotericin B-vel kezelnek, bár néhány esetben a flukonazol is hatásos. Hasznos lehet még az egyelőre kipróbálás alatt álló kaszpofungin és a vorikonazol.

Bizonyos kórállapotok, például a cukorbetegség, ronthatják a kandidiázist. Cukorbetegségben a vércukor beállítása is részét képezi a fertőzés kezelésének.
 
Látogatási tilalom vége

Fekvőbeteg intézményünkben (Ápolási Intézet, Hospice ellátás) a betegek látogathatóak,.
Szájmaszk használata kötelező!
Egyszerre két látogató jelenhet meg.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 39 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma296
Tegnap532
Ezen a héten4467
Ebben a hónapban5134
Összesen2328790

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia