Méhnyakgyulladás - cervicitis Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:18

Legtöbbször fertőzés okozza. Habár néhányszor kémiai anyagok, vagy idegen testek is kiválthatják, mint például a pesszárium (méhsapka), vagy diafragma. Kiváltó ok lehet allergia is a spermaölő krémekre, vagy a latexra, amiből az óvszer készül. Ezekben az esetekben a fertőzés általában szintén szerepet játszik, habár az idegen test jelenléte a méhnyakat fogékonnyá teszi erre a fertőzésre (irritált vagy nyers felszínek, a váladék felgyülemlése, a hüvelyben való nem tiszta manipuláció, stb.).
 
A méhnyakgyulladás nagyon gyakori, ami a nők felét érinti, valahol a felnőttkorban. Magasabb a rizikó azoknál a nőknél, akik hamarabb kezdik a nemi életet, vagy akiknek több partnerük van, és akiknek a múltban volt nemi betegségük. Magasabb a rizikó akkor is, ha a partner veszélyes nemi életet folytat, vagy nemi betegségben szenved (szenvedett).
 
Gonorrea (kankó, tripper), Chlamydia, és Trichomonasz gyakori okozója a méhnyakgyulladásnak. Herpes genitalis és a humán papillóma-vírus további két nemi betegség, amik okozhatnak méhnyakgyulladást és a PAP-teszt abnormális elváltozásait. Más baktériumok túlszaporodása, mint például a sztafilococcus és a sztreptokokkusz, amelyek egyébként a normális hüvelyflórához tartoznak (baktériumos hüvelygyulladás), is okozhat cervicitiszt.
 
Megelőzés
Tanulmányok mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik később kezdenek nemi életet és monogám kapcsolatot folytatnak, alacsonyabb a méhnyakgyulladás és abnormális PAP-teszt előfordulása. Vegyi irritáló anyagok, mint például a hüvelybe való zuhanyozás, és illatosított tamponok használata elkerülendő. Ajánlatos a spermaölő krémek használatának elkerülése azoknál, akik aktív méhnyakgyulladásban szenvednek. Habár ha ez az egyedüli fogamzásgátlási módszer, amit alkalmaznak, akkor jobb, ha biztonságos nemi életet élnek és használják. Sok nő használ fogamzásgátlásra óvszert és méhnyaksapkát, amiket spermaölő krémekkel használnak. Mielőtt a fogamzásgátlás módszerét megváltoztatnák, kérjék ki egy egészségügyi szakember tanácsát. Fontos, hogy minden hüvelybe helyezett idegen test (pesszárium, diafragma, tampon), helyesen legyen elhelyezve. Fontos hogy kövessük az ajánlott utasításokat arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell őket cserélni, mi a maximális idő, ameddig benttarthatók és, hogy milyen gyakran kell őket tisztítani.
 
Tünetek
- mukopurulens, sárga, folyás a méhnyakból.
- méhnyak kimarás vagy vöröses elszíneződés
- könnyen kiváltható méhnyak vérzés
- méhnyak érzékenység
- koitusz utáni vérzés
- gyakran tünetmentes

 
On-line betegelőjegyzés

Elindult az on-line előjegyzés.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 43 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma272
Tegnap532
Ezen a héten4443
Ebben a hónapban5110
Összesen2328766

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia