Üszögterhesség Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:24

Az üszögterhesség (mola hydatidosa) egy megtermékenyített kóros petesejt növekedése vagy a lepényszövet túlburjánzása.
Az üszögterhesség leggyakrabban egy megtermékenyített kóros petesejt. A kóros petesejtből üszögterhesség alakul ki magzat helyett (az állapotot mola terhességnek nevezik). Az üszögterhesség azonban kialakulhat a vetélés vagy szülés után a méhben maradó sejtekből is. Üszögterhesség ritkán akkor is kifejlődik, ha a magzat normális.
 
Az üszögterhességek mintegy 80%-a nem rákos és spontán el is tűnik. Mintegy 15-20%-uk ráterjed a környező szövetre, és megmarad. Ezek közül az invazív molák közül 2-3% válik rákossá, és terjed szét a szervezetben; ezeket koriokarcinómának nevezik, és gyorsan terjednek a nyirokereken vagy a véráram útján.
 
Az üszögterhesség kockázata azokban a nőkben a legmagasabb, akik 17 éves koruk előtt, vagy 30-as éveik végén illetve az után estek teherbe. Az Egyesült Államokban körülbelül 1 üszögterhesség esik 2000 terhességre. Ismeretlen okból a kórkép ázsiai nők között csaknem 10-szer gyakoribb.

Panaszok, tünetek és kórisme
Az üszögterhességben szenvedő nők terhesnek érzik magukat. Mivel azonban az üszögterhesség sokkal gyorsabban nő, mint a magzat, a has sokkal gyorsabban növekszik, mint normális terhesség során. Gyakori a súlyos hányinger és hányás, valamint társulhat hozzá hüvelyi vérzés is. Ezek a tünetek azonnali orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé. Az üszögterhesség súlyos szövődményeket, például gyulladást, vérzést és preeklampsziát vagy eklampsziát okozhat.
 
Az orvos gyakran röviddel a fogamzás után felismeri az üszögterhességet. Nem észlelhető magzatmozgás és magzati szívműködés. Amint az üszögterhesség részei elhalnak, kis szőlőfürtre hasonlító szövetdarabok távoznak a hüvelyen keresztül. A patológus a szövet mikroszkópos vizsgálatával erősíti meg a diagnózist.
 
Ultrahangvizsgálat segít bizonyítani, hogy a méhben üszögterhesség, és nem magzat vagy amnionzsák (ami a magzatot, és a körülötte lévő folyadékot tartalmazza) nő. Vérvizsgálatok végezhetők a humán koriongonadotropin (hCG - a korai terhességben normálisan termelődő hormon) szintjének mérésére. Ha üszögterhesség áll fenn, a szint általában igen magas, mivel a mola a hormonból nagy mennyiséget termel.

LAST_UPDATED2
 
ügyeletes gyógyszertár Pingvin 4

2020. augusztus 08. 13:00 órától 2020. augusztus 15. 13:00 óráig
Pingvin -  Patika
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a. Telefon: 66-311-616

 


 Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 63 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma28
Tegnap299
Ezen a héten1542
Ebben a hónapban6914
Összesen2330570

Névnapok

Ma Marcell ,holnap Mária ,holnapután Ábrahám napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia