Ápolási Intézet

25 ágyas ápolási osztályunkkal állunk idős betegeink rendelkezésére

 

Szakrendelések

Tájékozódjon szakrendeléseinken végzett vizsgálatainkról.

 

Kövesse Facebook-oldalunkat

Kövesse Facebook-oldalunkat, és értesüljön elsőként híreinkről!

 

Betegirányítás

Forduljon bizalommal betegirányítóinkhoz telefonon vagy e-mailben!

 

Egészségügyi Partnereink

Figyelmébe ajánljuk szakmai partnereinket, akikkel közösen látjuk el betegeinket.

 

Bejelentkezés rendelésre

Kérjen időpontot rendeléseinkre online!
Tudnivalók az ultrahang vizsgálatról
2008. December 02. kedd, 22:01

Az ultrahang vizsgálat a modern orvostudományban használt egyik legkorszerűbb képalkotó eljárás, melynek segítségével a belső szervek ábrázolhatók. Mintegy „belátunk” a szervezetbe anélkül, hogy fájdalmat okoznánk. A vizsgálófej emberi fül számára nem hallható, 20000 Hz-nél magasabb rezgésszámú hangot (ultrahang) bocsát ki, amely képes behatolni a szervezetbe. A különböző sűrűségű anyagok eltérő módon engedik át, illetve verik vissza a hanghullámokat. A visszaverődő hanghullámok a vizsgálófejben előbb elektromos jelekké, majd a berendezés számítógépének segítségével képekké alakulnak. A képernyőn megjelenő mozgókép tükrözi a pillanatnyi állapotot. A modern berendezések alkalmasak a véráramlás vizsgálatára is. A kiválasztott érterület vizsgálata során a véráramlás változásának megfelelő hullámok láthatók. Mai tudásunk szerint a diagnosztikus ultrahang vizsgálat sem anyai sem magzati ártalmat nem okoz.

 
Szülészeti ultrahang vizsgálatok

A terhesség alatt végzett ultrahang szűrővizsgálatok célja a méhen belüli magzati fejlődés nyomon követése - egyes fejlődési rendellenességek, illetve egyéb olyan, a terhességgel összefüggő kórállapotok felismerése, amelyek veszélyeztetik akár az anyát, akár a magzatot.

A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) irányelvei alapján panaszmentes terhességben négy (4) ultrahang szűrővizsgálat tanácsos. Ezzel a kóros állapotok kb. 80%-a a terhesség bizonyos nagysága mellett nagy valószínűséggel felismerhető.
I. Szűrés. Ideje a terhesség 12-13. hete. Hüvelyi vizsgálattal történik, üres hugyhólyag mellett. A méh üregében fejlődő magzat látható, szívműködése, mozgása megfigyelhető. Ikerterhességek és durva fejlődési rendellenességek felismerhetők. A terhességi kór meghatározása az embrió méretei alapján történik.
II. Szűrés. (genetikai szintű) Ideje a terhesség 18-20. hete. Hasi vizsgálófejjel történik. A magzati szervek kialakulása ekkorra már befejeződött, így a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat. Az áttekintés során lépésenként haladunk, részletesen vizsgálva a magzatot, a magzatvíz mennyiségét és a lepény helyzetét.
III. Szűrés. A terhesség 30-32. hete. Célja a terhesség fejlődésének ellenőrzése és a magzat vizsgálata.
IV. Szűrés. Ideje a terhesség 36-37. hete után. Célja a szülést közvetlenül megelőző állapot rögzítése. A magzat méretei alapján jó közelítéssel megadható a születéskor várható súly.

Színkódolt Doppler áramlásvizsgálat: Leggyakrabban a magzati erek, a köldökzsinórban lévő erek, valamint a terhes méhet ellátó anyai erek véráramlását ellenőrizzük. Ennek alapján következtetni lehet a magzat méhen belüli állapotára, valamint a lepény működésére.

Nőgyógyászati beutalóval igénybe vehető gyógytorna szolgáltatások (intézetünk gyógytornászainak segítségével – a városi gyógyfürdő épületében):
1. Terhestorna: Az anyaságra, szülésre való felkészítéshez csatlakozik. A várandós kismamák a tartás javításával a mell, a hát, a has és a medencefenéki izmok mozgatásával készülnek a szülésre. Itt van lehetőség szülés alatti légző és relaxációs gyakorlatok megtanulására is.
2. Menopausa torna: A változó korban lévő nők számára csontritkulást megelőző, szív és érrendszert támogató foglalkozások.
3. Inkontinencia (intim) torna: A vizelet elcsepegés ,tág hüvelyérzés konzervatív kezelése, a medencefenék izmainak tornázatása és megerősítése. A gátizmok tornáját különösen szülés után és a menopausaban lévő nőknek fontos megtanulni.

 

120113szo_kbm

Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 40 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma296
Tegnap532
Ezen a héten4467
Ebben a hónapban5134
Összesen2328790

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia


Kapcsolat

Az alábbi elérhetőségeken léphet velünk kapcsolatba:
Címünk: 5540 Szarvas, Szabadság u. 11.
Központi telefonszámunk: (+36) 66 514 300
Betegirányítás: (+36) 66 514 300
Fax: Ápolási Intézet (+36) 66 210 203
Website: www.apolasi.hu , www.szakorvosi.hu