A szeméremtest rákja Nyomtatás E-mail
2008. December 02. kedd, 22:24

A szeméremtest a külső női nemi szerveket magába foglaló területet jelenti. A szeméremtest rákja (vulva karcinóma) a negyedik leggyakoribb nőgyógyászati rák; csak a 3-4%-ukat teszi ki. A szeméremtest rákja általában a menopausa után alakul ki. A diagnóziskor az átlagos életkor 70 év. Mivel több nőnél hosszabb ideig, ez a rák valószínűleg gyakoribbá válik.
 
Kialakulásának kockázata fokozott azokban a nőkben, akiknek szeméremteste tartósan viszket, akiknek humán papilloma vírus (HPV) által okozott nemi szervi szemölcsei vannak, vagy akikben méhnyak vagy hüvelyrák állt fenn.
 
A legtöbb szeméremtest rák bőrrák, amely a hüvelynyílásnál vagy mellette alakul ki. A szeméremtest rákok mintegy 90%-a laphámsejtes karcinóma és 5%-a melanoma. A fennmaradó 5% közé tartoznak a bazálsejtes karcinóma, és a ritka rákok, például a Paget-kór és a Bartholin mirigy rákja.
 
A szeméremtest rák a szeméremtest felszínén kezdődik. E rákok legtöbbje lassan nő, és évekig a felszínen marad. Néhány azonban gyorsan nő. Kezelés nélkül a szeméremtest rák esetenként ráterjed a hüvelyre, a húgycsőre vagy a végbélnyílásra és a terület nyirokcsomóira.

Panaszok, tünetek és kórisme
A szeméremtest fehér, barna vagy vörös foltjai rákmegelőző állapotok, amik azt jelzik, hogy esetleg rák alakulhat ki. A szeméremtest rák általában szokatlan csomóként vagy lapos, vörös, nem gyógyuló fekélyként jelentkezik. Néha pikkelyes foltok alakulnak ki vagy a terület színtelen lesz. A környező szövet zsugorodik és ráncosodik. A szeméremtest rák általában kevés kellemetlenséget okoz, de a viszketés gyakori. A csomó vagy a fekély esetenként vérzik, vagy vizes váladékot termel "könnyezik". Ezeket a tüneteket azonnal látnia kell orvosnak. A nők mintegy egy ötödénél, legalábbis eleinte, nem jelentkezik tünet.
 
Az orvos a szeméremtestrákot a kóros bőrterületből vett szövetminta révén diagnosztizálják. A módszerrel azonosítható, hogy a kóros bőr rákos vagy csak gyulladt vagy irritált. Ha rákos, akkor megadja a rák típusát is, így az orvos kezelési tervet készíthet. Az orvos esetenként festéket helyez a fekélyekre, hogy ennek segítségével határozza meg a szövetminta-vétel pontos helyét. Néha nagyító lencsével felszerelt eszközzel (kolposzkóppal) vizsgálja meg a szeméremtest felszínét.


Kórjóslat és kezelés

Ha a szeméremtestrákot korán észlelik, a nők mintegy háromnegyedénél nem mutatkoznak a rák jelei a diagnózis után 5 évvel. Ha a nyirokcsomók érintettek, a nők kevesebb, mint egyharmada él 5 éven túl.
 
Mivel a legtöbb szeméremtestrák gyorsan terjed, általában a szeméremtestet műtétileg kell eltávolítani (vulvektómia). A rák kiterjedésétől függően a szeméremtest egészét vagy egy részét távolítják el. Néha a környező nyirokcsomókat is ki kell venni. A nagyon nagy rákok méretének csökkentésére először sugárkezelést és/vagy kemoterápiát alkalmaznak annak érdekében, hogy műtétileg eltávolíthatók legyenek. Néha a csiklót is ki kell metszeni. Az orvos a nővel együttműködve olyan kezelési tervet állít össze, ami a legmegfelelőbb a beteg számára, és számításba veszi életkorát, szexuális szokásait és minden más orvosi problémát. A szeméremtest eltávolítása után a közösülés általában lehetséges.
 
Néhány kisebb szeméremtestráknál, ami nem terjed a bőrön túl, a terápia erősen fókuszált fénysugárral (lézerrel) végzett kezelésből, csak a bőr műtéti eltávolításából vagy kemoterápiás szert (pl. fluorouracilt) tartalmazó kenőcs alkalmazásából áll. Egyes kisebb rákot csak sugárkezeléssel gyógyítanak.
 
Mivel a szeméremtest bazalsejtes rákja nem szokott távoli helyekre terjedni (áttétet képezni), a műtét általában csak a rák eltávolításából áll. A teljes szeméremtestet csak kiterjedt rák esetén távolítják el.

 
Látogatási tilalom vége

Fekvőbeteg intézményünkben (Ápolási Intézet, Hospice ellátás) a betegek látogathatóak,.
Szájmaszk használata kötelező!
Egyszerre két látogató jelenhet meg.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 31 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma276
Tegnap532
Ezen a héten4447
Ebben a hónapban5114
Összesen2328770

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia