Emlőbetegségek Nyomtatás E-mail
2008. December 02. kedd, 22:28

Az emlőbetegségek lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak. Legtöbbjük jóindulatú és nem életveszélyes. Gyakran nem is igényelnek kezelést. Ezzel szemben az emlőrák az emlő eltávolításával járhat, vagy halálos kimenetelű is lehet, ezért sok nőnek a legrosszabb félelmei közé tartozik az emlőrák. Ha azonban rendszeresen végeznek önvizsgálatot és járnak mammográfiára, az esetleges problémák már korán felismerhetők.
 

Panaszok, tünetek
A gyakori tünetek közé tartozik az emlőfájdalom, a csomók és a bimbó váladékozása. Az emlőtünetek nem szükségszerűen jelentik azt, hogy emlőrák vagy más súlyos betegség áll a háttérben. Ha azonban az alábbi tünetek közül bármelyik észlelhető, orvoshoz kell fordulni:
• olyan csomó, ami az emlőszövettől eltérő tapintatú, vagy nem múlik el
• duzzanat, ami nem múlik el
• az emlő bőrének ráncolódása vagy behúzódása
• hámló bőr az emlőbimbó körül
• az emlő alakjának megváltozása
• a bimbó változásai, például befordulása
• a bimbó váladékozása, különösen, ha az véres
 
Emlőfájdalom: sok nő észlel emlőfájdalmat (masztalgia). Az emlőfájdalom társulhat hormonális változásokhoz. Jelentkezhet például a menstruáció idején vagy azt megelőzően (a premenstruációs szindróma részeként) vagy korai terhességben. A fogamzásgátló tablettát vagy a menopausa után hormonpótlást szedő nőkben gyakran lép fel ilyen fájdalom. A fájdalom az emlőszövet növekedésének következménye. Az ilyen fájdalom általában kiterjedt, emlőérzékenységet okoz. A menstruációhoz társuló fájdalom hónapokon vagy éveken át előjöhet majd elmúlik.
 
Az emlőfájdalom további okai közé tartoznak az emlőciszták, a fertőzések és tályogok. Ezekben az esetekben a fájdalom általában egy bizonyos helyen jelentkezik. A fibrocisztás emlőbetegség szintén okozhat fájdalmat. Az emlőfájdalom felléphet emlőrák miatt is, de az esetek többségében nem okoz fájdalmat. Az 1 hónapnál tovább fennálló emlőfájdalmat ki kell vizsgálni.
Az enyhe emlőfájdalom többnyire kezelés nélkül is megszűnik. A menstruáció idején jelentkező fájdalom általában javul paracetamol vagy nem szteroid fájdalomcsillapítók szedése mellett.
 
A súlyos fájdalom bizonyos típusai esetén danazol (a tesztoszteronhoz hasonló szintetikus hormon) vagy tamoxifen (emlőrák kezelésére használt gyógyszer) alkalmazható. E gyógyszerek gátolják az emlőre ható ösztrogén és progeszteron működését. Mivel hosszú távú alkalmazásuknak mellékhatásai vannak, általában csak rövid ideig adják. A tamoxifennek kevesebb mellékhatása van, mint a danazolnak. A tamoxifent főként változó kor után lévő nőknek adják, de hasznos lehet fiatalabb nőknek is.
Ha okként specifikus betegséget találnak, a betegséget kezelik. Ha például ciszta az ok, a ciszta folyadéktartalmának leszívása általában enyhíti a fájdalmat.
 
Emlőcsomók: az emlőcsomók relatíve gyakoriak, és általában nem rosszindulatúak. Mivel azonban rosszindulatúak is lehetnek, késedelem nélkül orvoshoz kell fordulni velük. A csomók lehetnek folyadéktartalmú zsákok (ciszták), vagy tömött csomók. Ez utóbbiak általában fibroadenomák.
 
Tömött emlőcsomó képében jelentkezhet továbbá egy megkeményedett mirigyszövet (szklerotizáló adenozis), vagy a sérült zsírszövet helyén kialakuló hegszövet (zsírelhalás) is. Egyik sem rosszindulatú. A diagnózist azonban csak szövetmintavétel útján lehet kimondani. Nem igényelnek kezelést.
 
Bimbóváladékozás: néha egyik vagy mindkét emlőbimbó váladékot választ ki. Bimbó-váladékozás normális esetben szülés után, tejelválasztáskor (szoptatás), vagy a bimbó mechanikus ingerléséből adódóan szeretkezés, szopás vagy a ruházat ingerlő hatása miatt jelentkezik. A terhesség utolsó heteiben az emlők tejszerű váladékot (előtejet) termelnek. A normális bimbóváladék híg, nem áttetsző, fehéres vagy csaknem tiszta folyadék, amely nem ragadós. A terhesség vagy szoptatás során azonban normálisan is jelentkezhet enyhén véres váladék.
 
Számos betegség okozhat kóros váladékozást. A kóros váladékok megjelenése az októl függően különböző. Véres váladékot okozhat jóindulatú emlődaganat (például a tejcsatornában jelentkező daganat, amit intraduktális papillomának neveznek) vagy ritkábban az emlőrák. A kóros váladékozással jelentkező nők között az emlőrák aránya kevesebb, mint 10%. A zöldes váladék általában fibroadenoma, egy jóindulatú, tömött csomó következménye. A gennyet tartalmazó, kellemetlen szagú váladék emlőfertőzésből eredhet. A nem szoptató nőkben a nagy mennyiségű tejszerű váladék oka a tejcsorgás (galaktorroé). Az agyalapi mirigy vagy az agy daganatai, az agyvelőgyulladás és a fejsérülések szintén okozhatnak bimbóváladékozást. Bizonyos gyógyszerek, például antidepresszánsok és bizonyos vérnyomáscsökkentők ugyancsak kiválthatnak bimbóváladékozást. A fogamzásgátlók szedése olykor vizes váladékozással jár.
 
Az egyik emlőből jelentkező váladék valószínűleg annak az emlőnek a betegségéből, például jó- vagy rosszindulatú daganatából ered. A mindkét emlőből észlelt váladékozást valószínűleg nem az emlőben lévő probléma okozza. Ez lehet az agyalapi mirigy daganata vagy gyógyszerek mellékhatása.
 
Ha a bimbóváladékozás egy menstruációs ciklusnál hosszabb ideig áll fenn, vagy a nő számára szokatlannak tűnik, orvoshoz kell fordulni. Az emlőváladékozást észlelő, menopausa után lévő nőknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Az orvos megvizsgálja az emlőt, és kóros eltéréseket keres. Mammográfiát és hormonszint-mérést végez. A fejről komputertomográfia (CT), vagy mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) végezhető. Kikérdezi a nőtől az általa szedett gyógyszerek teljes listáját. Van olyan eset, amikor nem lehet igazolni különösebb okot.
 
Ha betegség áll a háttérben, azt kezelik. Ha az egyik emlő váladékozását jóindulatú daganat okozza, eltávolítható az a tejcsatorna, ahonnan a váladék származik.

Emlőciszták: Az emlőciszták az emlőben kialakuló, folyadéktartalmú zsákok.
Gyakori jelenség. Vannak nők, akikben gyakran alakul ki több ciszta is, mely lehet fibrocisztás emlőbetegség része is. Más nőkben viszont soha nem fejlődik ki ciszta. Az emlőciszta oka ismeretlen, bár sérülésnek lehet benne szerepe. Az emlőciszta lehet kicsi, vagy akár több centiméter átmérőjű is.
 
A ciszták néha emlőfájdalmat okoznak. A fájdalom enyhítésére az orvos egy vékony tűvel leszívja a ciszta tartalmát. A folyadékot mikroszkóppal vizsgálják meg, hogy kizárják a rák fennállását. Feljegyzik a színét és a mennyiségét. Ha a folyadék véres, barna vagy zavaros, ha a ciszta nem tűnik el, vagy ha a leszívás után 12 héten belül újratermelődik, az egész cisztát műtétileg el kell távolítani, mivel a ciszta falában - bár ritkán -, rák alakulhat ki.

 
ügyeletes gyógyszertár Pingvin 4

2020. augusztus 08. 13:00 órától 2020. augusztus 15. 13:00 óráig
Pingvin -  Patika
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a. Telefon: 66-311-616

 


 Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 29 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma280
Tegnap532
Ezen a héten4451
Ebben a hónapban5118
Összesen2328774

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia