Emlőrák Nyomtatás E-mail
2008. December 02. kedd, 22:32

Az emlőrák a bőrrák után a második leggyakoribb ráktípus nőkben, és a rákok közül a második leggyakoribb halálok a tüdőrák után. Az Egyesült Államokban 2001-ban mintegy 200.000 nőben diagnosztizáltak emlőrákot. (Magyarországon 2002-ben 2270 emlőrákos esetet kórisméztek.) Mintegy egy ötödük ebben fog meghalni.
 
Gyakorisága miatt sok nő fél az emlőráktól. Az emlőráktól való félelem egy része azonban félreértésen alapul. Az az állítás például, hogy "minden nyolcadik nőben emlőrák alakul ki", félrevezető. Ez a becslés 0-tól 95 éves korú nőkre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy elméletileg a minimum 95 éves korukig élő nők közül fejlődik ki minden nyolcadikban emlőrák. Egy 40 éves nőnek azonban csak 1:1200 az esélye, hogy a következőévben emlőrák jelentkezik nála, és 1:120-hoz, hogy ez a következő évtizedben történik meg. A kor előrehaladtával azonban a kockázat nő.
 
Az emlőrák kialakulását más tényezők is befolyásolják. Így egyesekben a kockázat az átlagosnál jóval nagyobb, míg másoknál kisebb. A legtöbb tényező, ami a kockázatot fokozza, például az életkor, nem befolyásolható. A rendszeres testmozgás - különösen a serdülő-, és fiatal felnőttkorban - valamint a testsúly megtartása enyhén csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát. Alkoholos italok rendszeres fogyasztása fokozza a kockázatot.
 
A kockázati tényezők befolyásolásánál sokkal fontosabb az éberség az emlőrák felismerése vonatkozásában. Ha korán felismerik és kezelik, sokkal nagyobb a gyógyulás esélye. A korai felismerés valószínűbb, ha a nő jár mammográfiára, és rendszeresen végez emlőönvizsgálatot.

Panaszok, tünetek
Az emlőrákban szenvedő nőnek először nincsenek tünetei. Az első tünet leggyakrabban egy csomó, amely általában határozottan elkülönül a környező emlőszövettől. Az emlőrákok több mint 80%-ában a nő maga fedezi fel a csomót. A szétszórt csomós elváltozások az emlőben, különösen a külső-felső területen, általában nem rákosak, és fibrocisztás emlőbetegségre utalnak. A határozott, elkülönült szövet-megvastagodás, amely csak az egyik emlőben jelentkezik, rákra utalhat.
 
A korai stádiumokban a csomó szabadon mozoghat a bőr alatt, ha ujjal megnyomják. Előrehaladottabb állapotban a csomó általában rögzül a mellkasfalhoz vagy a felette lévő bőrhöz. Ezekben az esetekben a csomó vagy egyáltalán nem mozdítható el vagy csak a felette lévő bőrrel együtt. A rák mellkasfalhoz vagy bőrhöz történő enyhe tapadása is felismerhető, ha a beteg a karjait tükör előtt állva a feje fölé emeli. A rákos emlő bőre ráncolódást, vagy más alaki eltérést mutat a másik emlővel összehasonlítva. Előrehaladott rák esetén duzzadt csomók vagy fekélyes sebek alakulnak ki a bőrön. A csomó feletti bor néha gödrös és küllemében a narancs héjára hasonlít (csak nem olyan színű).
 
A csomó fájdalmas lehet, de a fájdalom megbízhatatlan jel. A csomó nélküli fájdalom ritkán utal emlőrákra.

A nyirokcsomók, különösen az érintett oldali hónaljárokban, kis kemény csomókként tapinthatók. A nyirokcsomók összetapadhatnak, vagy a bőrhöz illetve a mellkasfalhoz rögzülhetnek. Általában nem fájdalmasak, de lehetnek enyhén érzékenyek.
 
A gyulladásos emlőrákban az emlő meleg, vörös és duzzadt, mintha gyulladt lenne (de nem az). Az emlő bőre rücskös lehet, hasonlóan a narancs héjához, vagy redők alakulnak ki rajta. A bimbó befelé fordulhat. Gyakori a bimbó váladékozása. Az emlőben gyakran nem érezhető csomó. 
 
Szűrés
Mivel az emlőrák a korai stádiumokban ritkán okoz tünetet, és mivel a korai kezelés nagyobb sikerrel kecsegtet, fontos a szűrés. A szűrés lényege, hogy a betegséget még a tünetek megjelenése előtt felismerjék.
 
A rendszeres önvizsgálat lehetővé teszi, hogy a csomókat a nő korai stádiumban felismerje.

Az emlők önvizsgálata
Minden nőnek fiatal felnőtt korától kezdve gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Kívánatos lenne, ha ezt az iskolákban a diákoknak megtanítanák. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre fogja venni, és így az orvosi beavatkozás is idejében történhet. Kevesebb beavatkozás, emlőmegtartó műtét végezhető, nagyobb eredménnyel. Az alábbiakat havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően végezze el. /a menstruációs ciklus 10.napja körül/
A menstruáció lezajlását követő hét vége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább, a legkönnyebben áttapintható. A menzesz elmaradását követően, a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat. A vizsgálat ajánlott menete a következő: kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása. Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel:
1. Álljon egy nem torzító tükör elé. Karjait emelje fel, és nézze meg melleit, mellbimbóit alaposan, szemből és oldalról egyaránt, hogy nem tapasztal-e alaki változást.
2. Ismételje meg ugyanezt felemelt karokkal. 

3. Bal karját továbbra is felemelve jobb kezével zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét – arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldalát is vizsgálja meg.
4. Feküdjön le, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét.
5. Most vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi.
6. Enyhén nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételje meg a 4-6. pont alatt írtakat a jobb mellével is.

Mikor forduljon orvoshoz?
Ha az önvizsgálat során vagy bármikor az alábbi tünetek valamelyikét észlelné, haladéktalanul forduljon orvoshoz:
- csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
- a mell formájának megváltozása
- váladékozás a mellbimbóból
- a mellbimbó tartós behúzódása
- az emlő bőrének megváltozása (pl. új redő vagy gödröcske megjelenése)

Az önvizsgálat nem csökkenti az emlőrák halálozási arányát, és nem ismer fel annyi korai rákot, mint a rendszeres mammográfiás szűrés. Az önvizsgálat során észlelt daganatokkal a kilátások általában jobbak, és az emlő eltávolítása helyett általában emlőmegtartó műtét végezhető.
 
Az emlővizsgálat a rutin orvosi vizsgálat része. Az orvos vizsgálja az emlők szabálytalanságait, behúzódásait, a feszes bort, a csomókat és a váladékozást. Az orvos lapos kézzel tapintja át mindkét emlőt, és megnagyobbodott nyirokcsomókat keres a hónaljban - azon a területen, ahová a legtöbb emlőrák először átterjed - és a kulcscsont felett. A normális nyirokcsomók nem érezhetők a bőrön keresztül, így azok, amik tapinthatók, megnagyobbodottnak tekintendők. Jóindulatú állapotok is okozhatnak azonban nyirokcsomó megnagyobbodást. A tapintott nyirokcsomóknál vizsgálják, hogy nem tapadnak-e a bőrhöz, a mellkasfalhoz vagy egymáshoz.
 
„Az Egészséges Nemzetért” népegészségügyi program keretében a 45 – 65 év közötti hölgyek mammográfiás szűrését támogatja az egészségügyi kormányzat.
A mammográfia során kis energiájú röntgensugarakat alkalmaznak, hogy az emlő kóros területeit felismerjék. Ez az emlőrák korai felismerésének egyik legjobb módja. A mammográfiát úgy alakították ki, hogy kellőérzékenységgel ismerje fel a korai stádiumban lévő rákot is. Emiatt az eljárás akkor is jelezhet rákot, amikor az valójában nincs is - ez a téves pozitív eredmény. Jellemző esetben, ha az eredmény pozitív, célzottabb követési eljárásokat - például emlő szövetmintavételt - végeznek az eredmény igazolására. A mammográfia az emlőrákok akár 15%-át sem észleli.
 
Az 50 évesnél idősebb nőkben az egy-két évente elvégzett mammográfia az emlőrákos halálozást 25-35%-kal képes csökkenteni. Eddig nem ismert olyan tanulmány, ami azt igazolná, hogy a rendszeres mammográfia 50 évnél fiatalabbakban is csökkenti a halálozást. Ezt azonban nehezebb igazolni, mivel az emlőrák fiatalabb nőkben nem gyakori. Sok szakértő azt ajánlja, hogy a 40 és 49 év közti nőkben 1-2 évente történjék mammográfia. Az 50 éves kortól minden szakértő évenkénti mammográfiát javasol.

 
Ingyen internet

Ingyen internet használati lehetőség a betegek részére.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 29 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma276
Tegnap532
Ezen a héten4447
Ebben a hónapban5114
Összesen2328770

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia