Endometriozis Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 10:56
Mi is az endometriózis?
Ebben a betegségben a méh belsejét képző szövet (endométrium) beágyazódik a méhen kívül. Legtöbbször a méh körül a nemi szervekben, mint például a petefészekben. Ritka esetekben a belekbe és a májba is beágyazódhat. Normális körülmények között ez a szövet csak a méhben található és havonta, a hormonok hatására, megvastagszik és lehámlik. Ha ez a szövet a testben máshol található, ugyanez a folyamat megy végbe, viszont a lehámlott szövet nem tud a testből eltávozni. 
Gyakoriság: Bármely korosztálynál előfordulhat a menstruáció kezdetétől egészen a végéig. Ez alatt az időszak alatt 10-15 százalékánál a nőknek kifejlődik.  
 
Mik a rizikótényezők?
Ha van első fokú rokon endometriózissal, akkor 7szer nagyobb az esély rá, mint a többi nőnek. Szintén gyakrabban fordul elő, ha a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, a ciklus rövidebb, mint 27 nap, és ha a menstruáció 7 napnál tovább tart.  
Mi okozza az endometriózist? A pontos ok ismeretlen, viszont van egy elterjedt elmélet, miszerint a menstruációkor a folyás visszafelé áramlik és ezáltal az endometrium bekerül a hasüregbe és elkezd nőni a méhen kívül.
 
Mik a tünetek?
A leggyakoribb tünet a menstruáció előtti és közbeni fájdalom. Általában a menstruációs fájdalom rosszabb, mint a szokásos fájdalom. Szintén a fájdalom közösülés közben vagy után. A fájdalmak igen súlyosak lehetnek, viszont vannak nők, akiknél az endometriózis fájdalom nélkül van jelen. Az erős vérzés és meg nem magyarázható meddőség is lehet egyike a tüneteknek. Kevésbé gyakori tünetek a fáradtság, fájdalmas székletürítés, derékfájás, hasmenés és szorulás. 
 
Hogyan diagnosztizálják az endometriózist?
Az orvos laparoszkópiás kivizsgálást végezhet. Ezalatt a kivizsgálás alatt  egy kis nyíláson keresztül egy eszköz segítségével, amit laparoszkópnak hívunk, megnézi, hogy van-e endometriózis a has- üregben. Ideális esetben a kivizsgálást reggel végzik el és a beteg délután már haza is mehet. 
 
Hogyan gyógyítják az endometriózist?
Nincs gyógyulás az endometriózisra. A gyógyítás a fájdalom enyhítésére és a fogamzás javítására irányul. A gyógyítás függ a betegség helyétől, kiterjedésétől, súlyosságától és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor fájdalomcsillapítókon kívül lehet, hogy nincs is más gyógymódra szükség. Ha a fájdalom nagyon nagy, akkor két lehetőségből lehet választani: 1. gyógyszerek vagy 2. műtét. Ha a gyógyszerek nem segítenek, akkor a műtét a következő lépés, amivel megpróbálják eltávolítani az endometriózis szövetet. Műtét után az endometriózis visszatérhet, viszont, amint beáll a klimax, a endometriózis problémák megszűnnek. 
 
Befolyásolhatja az endometriózis a fogamzást?
Endometriózis összefüggésben lehet a meddőséggel, viszont nincs elegendő tanulmány ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy az endometriózis okozhat meddőséget.  
 
Csökkenthető az endometriózis kifejlődésének az esélye?
Néhány orvos úgy gondolja, hogy a rendszeres testmozgás csökkentheti a visszafelé irányuló menstruációs áramlást és ezzel az esélyt az endometriózisra, de ismét nincs elegendő tanulmány ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy ez így van.
 
Látogatási tilalom vége

Fekvőbeteg intézményünkben (Ápolási Intézet, Hospice ellátás) a betegek látogathatóak,.
Szájmaszk használata kötelező!
Egyszerre két látogató jelenhet meg.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 44 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma264
Tegnap532
Ezen a héten4435
Ebben a hónapban5102
Összesen2328758

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia