Gombás fertőzések Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:01

A gombák olyan növények, melyek emberekben fertőzéseket okozhatnak. Az élesztőgombák, a penészgombák és a kalapos gombaféleségek mind a gombákhoz tartoznak.
 
Egyes gombák szemmel nem látható, parányi spórák segítségével szaporodnak. E spórák gyakran jelen vannak a levegőben, és mi belélegezhetjük őket, vagy bőrünkre szállhatnak. Következésképpen a gombás fertőzések rendszerint a tüdőben vagy a bőrön kezdődnek. A rengeteg féle spóra közül, melyeket az emberek belélegeznek vagy testükre szállnak, a legtöbb nem okoz betegséget. Néhány felületi bőrelváltozás kivételével, a gombás fertőzések emberről emberre is csak ritkán vihetők át.
 
Néhány gombafaj (például a Candida) egészséges ember bőrfelszínén vagy beleiben is mindig jelen van. E gombák általában ártalmatlanok, néha azonban helyi fertőzéseket idézhetnek elő a bőrön, a körmökön, a hüvelyben, a szájban vagy az orrmellék-üregekben. Súlyos károsodást csak elvétve okoznak, leginkább olyan személyekben, akiknek védekezőrendszere gyenge, vagy akiknek testében idegen anyag van (például vénás katéter).
 
A gombákat ellenőrzésük alatt tartó erők egyensúlya olykor felborul, és ilyenkor fertőzés alakul ki. Például a tápcsatornában és a hüvelyben rendesen jelenlévő baktériumok e területeken gátat szabnak bizonyos gombák növekedésének. Ha valaki antibiotikumokat szed, e "segítő" baktériumok elpusztulhatnak - így a gombák szaporodásnak indulnak. Szaporodásuk tünetekkel járhat, melyek többnyire nem súlyosak. Amikor a baktériumok újból megjelennek, helyreáll az egyensúly, és a kellemetlenségnek általában vége.
Vannak gombás (fungális) fertőzések (például hisztoplazmózis, blasztomikózis és a kokcidioidomikózis), melyek az egészséges emberre is veszélyesek.
 
Egyes gombás fertőzések bizonyos földrajzi helyeken gyakrabban fordulnak elő.

A gombafertőzések lefolyása lassú, így hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, amíg a fertőzött egyén orvoshoz fordul. Gyengült védekezőrendszerű egyénekben (például szervátültetett betegekben, daganatos betegség miatt kezelésben-részesülőkben, vagy AIDS-betegekben) a gombás fertőzések nagyon nagy kárt okozhatnak - gyorsan terjednek más szervekre és sokszor halállal végződnek.

A gombafertőzések ellen számos hatásos gyógyszer van forgalomban, de a gombákat szerkezetük és kémiai jellegzetességeik miatt nehéz elpusztítani. Gombaellenes (antifungális) készítményeket közvetlenül lehet a bőrre vagy más felületre, például a hüvelyben vagy a száj belsejében alkalmazni. Gombaellenes szereket szájon át, vagy injekcióban is lehet adni, ha súlyos fertőzés azt szükségessé teszi. Olykor a kezelés több hónapig tarthat.

 
On-line betegelőjegyzés

Elindult az on-line előjegyzés.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 36 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma274
Tegnap532
Ezen a héten4445
Ebben a hónapban5112
Összesen2328768

Névnapok

Ma Emőd ,holnap Lőrinc ,holnapután Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia