Gombás fertőzések Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:01

A gombák olyan növények, melyek emberekben fertőzéseket okozhatnak. Az élesztőgombák, a penészgombák és a kalapos gombaféleségek mind a gombákhoz tartoznak.
 
Egyes gombák szemmel nem látható, parányi spórák segítségével szaporodnak. E spórák gyakran jelen vannak a levegőben, és mi belélegezhetjük őket, vagy bőrünkre szállhatnak. Következésképpen a gombás fertőzések rendszerint a tüdőben vagy a bőrön kezdődnek. A rengeteg féle spóra közül, melyeket az emberek belélegeznek vagy testükre szállnak, a legtöbb nem okoz betegséget. Néhány felületi bőrelváltozás kivételével, a gombás fertőzések emberről emberre is csak ritkán vihetők át.
 
Néhány gombafaj (például a Candida) egészséges ember bőrfelszínén vagy beleiben is mindig jelen van. E gombák általában ártalmatlanok, néha azonban helyi fertőzéseket idézhetnek elő a bőrön, a körmökön, a hüvelyben, a szájban vagy az orrmellék-üregekben. Súlyos károsodást csak elvétve okoznak, leginkább olyan személyekben, akiknek védekezőrendszere gyenge, vagy akiknek testében idegen anyag van (például vénás katéter).
 
A gombákat ellenőrzésük alatt tartó erők egyensúlya olykor felborul, és ilyenkor fertőzés alakul ki. Például a tápcsatornában és a hüvelyben rendesen jelenlévő baktériumok e területeken gátat szabnak bizonyos gombák növekedésének. Ha valaki antibiotikumokat szed, e "segítő" baktériumok elpusztulhatnak - így a gombák szaporodásnak indulnak. Szaporodásuk tünetekkel járhat, melyek többnyire nem súlyosak. Amikor a baktériumok újból megjelennek, helyreáll az egyensúly, és a kellemetlenségnek általában vége.
Vannak gombás (fungális) fertőzések (például hisztoplazmózis, blasztomikózis és a kokcidioidomikózis), melyek az egészséges emberre is veszélyesek.
 
Egyes gombás fertőzések bizonyos földrajzi helyeken gyakrabban fordulnak elő.

A gombafertőzések lefolyása lassú, így hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, amíg a fertőzött egyén orvoshoz fordul. Gyengült védekezőrendszerű egyénekben (például szervátültetett betegekben, daganatos betegség miatt kezelésben-részesülőkben, vagy AIDS-betegekben) a gombás fertőzések nagyon nagy kárt okozhatnak - gyorsan terjednek más szervekre és sokszor halállal végződnek.

A gombafertőzések ellen számos hatásos gyógyszer van forgalomban, de a gombákat szerkezetük és kémiai jellegzetességeik miatt nehéz elpusztítani. Gombaellenes (antifungális) készítményeket közvetlenül lehet a bőrre vagy más felületre, például a hüvelyben vagy a száj belsejében alkalmazni. Gombaellenes szereket szájon át, vagy injekcióban is lehet adni, ha súlyos fertőzés azt szükségessé teszi. Olykor a kezelés több hónapig tarthat.

 
ügyeletes gyógyszertár Pingvin 4

2020. június 27 13:00 órától 2020. július 04 13:00 óráig
Pingvin -  Patika
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a. Telefon: 66-311-616

 


 Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 32 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma417
Tegnap450
Ezen a héten2587
Ebben a hónapban1819
Összesen2307641

Névnapok

Ma Ulrik ,holnap Emese, Sarolta ,holnapután Csaba napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia