Hüvelyi fertőzések Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:06

A nők leggyakrabban hüvelyi fertőzés miatt fordulnak orvoshoz. A hüvelyi fertőzések többnyire csak közérzeti kellemetlenséggel járnak, bár időnként kifejezetten zavaróak is lehetnek. Súlyossá azonban csak ritkán válnak.

A hüvelyi fertőzés, a hüvely nyálkahártya gyulladásának a vaginitisznek egyik típusa. A gyulladást okozhatja kémiai vagy mechanikai irritáció - például tisztasági termékek, habfürdő, mosószerek, fogamzásgátló habok és zselék vagy szintetikus alsónemű - valamint bakteriális, gomba- vagy vírusfertőzés.

Bármi, ami a nők hüvelyének savasságát csökkenti (emeli a pH-t), fokozza a fertőzés valószínűségét. A savasságot csökkentik a menstruáció előtti vagy utáni, illetve a terhesség alatt fellépő hormonális változások, a gyakori hüvelyöblítés, spermicidek használata, és maga a sperma is.
 
A hüvelyben normálisan is számos baktérium van jelen. Ezek egyik típusa, a Lactobacillus tartja fenn a hüvely savasságát, ezáltal védi a nyálkahártya épségét, és segít megakadályozni a fertőzést okozó baktériumok, vagy gombák növekedését. A bakteriális vaginózis, a leggyakoribb hüvelyi fertőzés akkor alakul ki, ha a védő hatású laktobacillusok száma csökken, ugyanakkor más, normálisan jelen lévő baktériumok (pl. Gardnerella és Peptostreptococcus) elszaporodnak. E változások oka ismeretlen. A bakteriális vaginózis gyakoribb olyan nőkben, akiknek nemi úton terjedő betegsége vagy több szexuális partnere van, illetve akik méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. A bakteriális vaginózis önmagában nem nemi úton terjedő betegség. Előfordul nemi életet még nem élő, leszbikus, vagy monogám nőkben is.
 
Nőkben különösen gyakoriak a Candida albicans gomba által okozott gombafertőzések. A Candida albicans természetes módon jelen van a bőrön, és a belekben. E területekről a gomba a hüvelybe juthat. A gombafertőzések nem terjednek nemi úton. Gyakoriak terhes vagy túlsúlyos nőkben illetve cukorbetegekben. A gombafertőzések gyakrabban alakulnak ki a menstruáció idején. Gombafertőzések nagyobb valószínűséggel lépnek fel, ha az immunrendszert gyógyszerhatás (pl. kortikoszteroidok vagy kemoterápiás szerek) vagy betegség károsítja (pl. AIDS). A szájon át szedett antibiotikumok elpusztítják a gombák növekedését gátló baktériumokat a hüvelyben. Így az antibiotikumok használata fokozza a hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázatát. Menopausa után hormonterápiát alkalmazó nőkben gyakoribb a gombafertőzés.
 
Vannak nemi úton terjedő hüvelyi fertőzések is. Ide tartozik a chlamydia fertőzés, a nemi szervi herpesz, a gonorrhoea, a szifilisz és a trichomoniázis (egy protozoon fertőzés). A nemi szervi szemölcsök általában a szeméremtesten helyezkednek el, de előfordulnak a hüvelyben vagy a méhnyakon is.
 
Gyermekekben a hüvelyi fertőzések leggyakoribb forrása a hüvelybe vezetett tárgy (pl. játékok) vagy oda kerülő baktérium. A gombafertőzések ritkábbak. A gyermekekben nemi úton terjedő hüvelyi fertőzés nemi erőszak következtében alakul ki.
A szoros, nem nedvszívó alsónemű irritálja a nemi szervek területét, nedvesen tartja, és így elősegíti a baktérium- vagy gombafertőzés kialakulását. A nemi szervek elégtelen vagy helytelen tisztántartása (pl. vizelet-, vagy székletürítés után), vagy a nemi terület ujjal való ingerlése (amit a fiatal leányok gyakran tesznek) a fertőzés esélyét fokozza.

Panaszok, tünetek és kórisme
A hüvelyi fertőzések típusos tünetei a hüvelyfolyás, és a nemi szervek irritációja. A folyás külleme és mennyisége a kiváltó októl függ. Ritkábban társulhat hozzá érzékenység, duzzanat; egyes esetekben pedig fájdalmas közösülés illetve gyakori, fájdalmas vizeletürítés is. Előfordul, hogy a hüvelybemenetet és a húgycsőnyílást borító szövetek összetapadnak. A hüvelyi fertőzések olykor alig okoznak tüneteket, vagy lehetnek akár teljesen tünetmentesek is. A kezeletlen hüvelyfertőzések egy része azonban néha súlyos szövődményekhez vezethetnek.
 
A hüvelyfolyásnak, a viszketésnek és a kellemetlen szagnak számos oka lehet, ezért mind gyermek- mind felnőttkorban mindig orvoshoz kell fordulni. A hüvelyi folyás pontos leírása nagy segítség az orvosnak. A kivizsgálás során végigkérdezi a lehetséges okokat: érdeklődik oldatokról vagy krémekről, amelyet a tünetek enyhítésére próbáltak alkalmazni (házi szerek), illetve a higiénés szokásokról. Megkérdezi továbbá, hogy a folyás mikor kezdődött, társul-e hozzá viszketés, égőérzés, fájdalom, vagy seb a nemi területen. Megjelenése összefügg-e menstruációval, állandóan fennáll-e vagy néha elmúlik, és ha volt korábban kóros folyás, akkor az hogyan reagált a kezelésre. Érdeklődik a jelenlegi vagy korábban alkalmazott fogamzásgátló módszerekről, a közösülés után érzett fájdalomról, a korábbi hüvelyi fertőzésekről, és esetleges nemi úton terjedő betegségekről. Megkérdezi azt is, hogy vannak-e a nemi partnerének tünetei, illetve bárki másnak a háztartásban nemi szervet érintő viszketése. Ezen információk segítségével deríti ki az orvos a hüvelyi fertőzés okát, illetve azt, hogy szükséges-e mást is kezelni.
 
Az orvos kismedencei vizsgálatot végez. Megvizsgálja a hüvelyt, és ha folyást észlel, akkor egy vattapálcával mintát vesz belőle. A mintát mikroszkóppal megvizsgálja, vagy tenyészti, hogy kimutassa belőle a baktériumokat vagy egyéb mikroorganizmusokat. Megvizsgálja továbbá a méhet és a petefészket annak érdekében, hogy eldöntse, túlterjed-e a fertőzés a hüvelyen. Ilyenkor kesztyűs kezének mutató és középső ujját a hüvelybe vezeti, másik kezével pedig az alhasra gyakorol nyomást. Ha ez az eljárás jelentős fájdalmat okoz vagy a beteg lázas, a fertőzés valószínűleg tovább terjedt.

Megelőzés
A nemi szervek területének tisztán és szárazon tartása segít megelőzni a fertőzést. Mindennapi enyhe szappanos mosakodás (pl. glicerines szappannal), majd öblítés és alapos szárítás javasolt. A vizelet-, vagy székletürítés után az elölről hátrafelé törlés megakadályozza, hogy a végbél baktériumai a hüvelybe jussanak. A gyermekeknek meg kell tanítani a megfelelő higiénét.
A szellős, nedvszívó ruhák (például a pamut, vagy pamuttal borított alsónemű) lehetővé teszik a levegőáramlását, és segítik a nemi szerveket szárazon tartani. Nem javasolt viszont a gyakori hüvelyöblítés és gyógyszeres öblítőszerek használata. Ezek az eljárások csökkentik a hüvely savasságát, elősegítik a fertőzést és ezen keresztül a kismedencei gyulladást. A biztonságos szex, és a szexpartnerek számának korlátozása ugyancsak fontos a megelőzés szempontjából.

 
On-line betegelőjegyzés

Elindult az on-line előjegyzés.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 67 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma28
Tegnap90
Ezen a héten118
Ebben a hónapban2220
Összesen2349392

Névnapok

Ma Vanda, Paula ,holnap Angelika ,holnapután Károly, Karola napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia