Tájékoztatás a sertésinfluenzáról Nyomtatás E-mail
2009. December 04. péntek, 07:07

FIGYELEM!

A szezonális influenza elleni Fluval AB és a pandémiás influenza (sertésinfluenza) elleni Fluval P oltóanyag 2009.10.06-án 11 órakor érkezik Szarvasra.

Először a térítésmentes oltások kerülnek beadásra!
Azok, akik nem kaphatnak a térítésmentes oltóanyagból, a gyógyszertári forgalomban receptre felírva vásárolhatják meg a vakcinákat. A védőoltások önkéntesek.
Kérem Önöket, hogy együtt készüljünk fel a 2009/2010-s influenza szezonra!


Szakmai kapcsolattartó:
Kozma Ákosné közegészségügyi felügyelő
Tel.: 66/312-470
e-mail: Ez a cím védelemre kerül a spamrobotok ellen, engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse

Tisztelettel: Dr. Kozma György


Tájékoztató a térítés ellenében igénybe vehető H1N1 influenza elleni védőoltást végző oltópontokról

h1n1prepsAz Országos Tisztifőorvos elrendelte egy országos oltóközpont hálózat felállítását az új típusú (H1N1) influenza terjedésének meggátolására.
Ennek a rendelkezésnek az értelmében 2009. november 27. és december 22. között a Szarvasi Szakorvosi Kft. oltópontot működtet.

Az oltópont nyitva tartása:
Minden munkanapon 8 – 14 óra között.
Az oltóponton kizárólag térítés ellenében kapható H1N1 elleni védőoltás. A térítési díj: 3000 Ft oltásonként, melyet készpénzzel kell kiegyenlíteni a szervezet gazdasági irodáján az oltást megelőzően. A befizetésről számlát állít ki az oltópont.
A térítési díj két részből áll:
    Az oltóanyag költsége: 1675 Ft
    Az oltás beadásának költsége: 1325 Ft

Az oltópont csak az oltóponton kapható H1N1 védőoltást adhatja be, hozott oltóanyag beadására nem jogosult.
Az influenzajárvány megelőzésére csak az a hatékony megoldás, ha a H1N1 elleni és a szezonális influenza vírus elleni oltást is megkapja a lakosság. A szezonális influenza elleni védőoltások mindegyike (Fluval AB, Fluarix) és a sertésinfluenza elleni Fluval P is kapható gyógyszertári forgalomban. Kiszolgálásához háziorvosi recept szükséges. Ezeknek a védőoltásoknak a beadása továbbra is a háziorvosoknál, a házi gyermekorvosoknál történik egyidejűleg mindkét kar izomzatába. Ugyanitt érhető el a térítésmentes védőoltás az arra jogosultak részére. A munkáltatók által munkavállalóik részére biztosított védőoltásokat a foglalkozás-egészségügyi orvosok adják be.

A térítés ellenében kapható H1N1 védőoltásról részletes információ a 66/514-314-es telefonszámon érhető el.


A szarvasi oltópont tapasztalatai számokban


 A Szülészeti - Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása kismamáknak

Kiemelten veszélyeztetett csoport
Eddig is felhívták a figyelmet a szakemberek, hogy a terhes nők az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak számítanak. Ennek egyik alapvető oka, hogy a kismamák immunrendszere - miután a magzat az apai gének miatt félig "idegen testnek" számít - gyengébben működik a terhesség során.

Az egyre gyarapodó járványtani adatok egyértelműen alátámasztják a fentieket. "A kismamák az átlagos kockázat mintegy tízszeresének vannak kitéve az újinfluenza vírusával való fertőződés szempontjából" - mondja dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója. A vírus miatt súlyos állapotba került betegek között világszerte 10-15 százalék a terhes nők aránya.

Terhességi kortól függetlenül javasolják az oltást
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása az, hogy a terhes nőket a terhességi kortól függetlenül oltani kell - mondja Rigó János professzor, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. A feltételezett oltási rizikó ugyanis jóval kisebb, mint a fertőzés várható következményeinek kockázata. A kismamáknak a nőgyógyászukkal kell megbeszélni a teendőket, hogy minél előbb megkaphassák a védőoltást. Probléma, hogy egyes háziorvosok nem vállalják kismamák oltását. Ők forduljanak a területileg illetékes nőgyógyászati szakrendeléshez!

Ha az oltás legalább két héttel a szülés előtt történik, akkor a megszülető baba is nyer némi védettséget. Ha a kismama a szülés után oltatja be magát, akkor ebből a baba már nem nyer védettséget, mert az egyébként igen fontos szoptatással már nem tudja neki az anya átadni az influenza elleni antitesteket (ezek nem szívódnak fel a tejből a vérkeringésükbe).

Oltás az első trimeszterben
A magzat fejlődése szempontjából kulcsfontosságú első trimeszterre (az első 12 hétre) nem történt felmérés sehol a világon, azaz nem folytak olyan klinikai vizsgálatok, ahol az első trimeszterben lévő kismamákat oltottak volna be influenza elleni vakcinával. Közvetett adatok azonban vannak, olyan kismamáktól, akik az előtt oltatták be magukat, hogy tudomást szereztek volna az oltás időpontjában már meglévő terhességükről. Ezeket az eseteket vizsgálva semmi problémát nem találtak a magzatok fejlődésében az oltás miatt - mondta korábban rovatunknak dr. Berencsi. Ha valaki mégsem oltatja magát az első trimeszterben, akkor legalább a környezetét be kell oltani, mert így jóval kisebb a fertőzés veszélye.

Tájékoztatás a kismamáknak a vírusellenes gyógyszerekkel kapcsolatban
BuyTamiflu1o-mainUgyancsak a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása, hogy lázas állapot mellett, az influenzára jellemző tünetek - torokfájás, végtagfájdalom, általános gyengeség, hidegrázás stb. - esetén mielőbb meg kell kezdeni az antivirális szerek alkalmazását (Tamiflu), akkor is, ha a H1N1-fertőzés még nem bizonyított - mondja Rigó professzor. Az antivirális szerek vírusellenes gyógyszerek, amelyek időben alkalmazva mérséklik a betegség lefolyását, enyhítik a tüneteket, csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát.Mi a sertésinfluenza?

Eredetileg a sertésinfluenza a sertések ragályos, heveny légúti betegsége, melyet a különféle sertésinfluenza A-vírusok idézhetnek elő. A megbetegedési arány magas és az elhullási arány alacsony (1-4%).
A vírus a sertések között is levegőben porladó váladékcseppek (aeroszol), illetve közvetlen vagy közvetett kontaktus révén terjed. Járványok egész évben előfordulnak, de a mérsékelt égövön ősszel és télen gyakoribbak. Sok országban rutinszerűen oltják a sertéseket is a betegség ellen. Bár a sertésinfluenza-vírus általában fajspecifikus, és csak sertéseket fertőz, de néha átlépi a fajok közötti határt és emberi megbetegedéseket is okozhat.

Miért jelent problémát a jelenleg az USA-ban és Mexikóban kialakult járvány?
A jelenlegi járványt okozó új influenza A(H1N1)-vírus sertés-, madár- és emberi influenzavírus-géneket is tartalmaz, és korábban nem észleltek olyan vírust, amely ebben a kombinációban hordozta volna a géneket. Ehhez járul még az, hogy ez a vírus a korábbiaknál hatékonyabban képes emberről emberre terjedni, és az általa okozott megbetegedések egy része igen súlyos.

Milyen megelőző intézkedések szükségesek, ha az utazó visszatér Mexikó, az USA járvány által érintett területéről?
Az érintett területről visszaérkező utazóknak a terület elhagyását követő 7 napig figyelniük kell egészségi állapotukat, és az alábbiak közül egy vagy több tünet észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulniuk:
• Láz
• Légúti tünetek, mint pl. köhögés, nátha
• Torokfájás
• Lehetséges további tünetek, mint pl.
• Végtagfájdalmak
• Fejfájás
• Hidegrázás
• Rossz közérzet
• Hányás vagy hasmenés (influenzára nem minden esetben jellemző, de a jelenlegi járványhoz tartozó eset közül néhánynál jelentkezett).

Megbetegítheti-e a feltehetően sertés-eredetű, új influenza A-vírus az embert?
Igen. Sporadikus, emberre terjedő megbetegedéseket és az emberekről az állatokra terjedő influenza-járványokat az 1950-es évek óta alkalmanként kimutattak, általában a sertésekkel kapcsolatban álló személyekben (sertésgondozó, állatorvos, stb.) között.
A tünetek hasonlóak a szezonális emberi influenza tüneteihez (hirtelen kezdetű láz, légúti tünetek, és hasmenés is lehetséges), de a klinikai kép széles határok között változhat a tünetmentes fertőzéstől a halált okozó súlyos tüdőgyulladásig.

Biztonságos-e a sertéshús és -húskészítmények fogyasztása?
Igen. Nincs olyan adat, mely azt bizonyítaná, hogy az új influenza megfelelően kezelt és elkészített sertéshús vagy abból származó húskészítmény elfogyasztása révén terjedt volna emberre. A sertés és más húsok elkészítéséhez általánosan ajánlott 70 C° elpusztítja az influenza-vírust. 

Hogyan védje magát a sertésinfluenza fertőzés ellen?
Fertőzött területre utazást lehetőleg el kell kerülni. Ha mégis szükséges, az utazóknak a légúti terjedésű fertőzésekre vonatkozó általános megelőző intézkedéseket különösen fontos betartani:
  • Gyakran, alaposan mosson szappannal és meleg vízzel kezet, különösen, ha köhögött vagy tüsszentett. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével.
  • Kerülje el a betegekkel való szoros kontaktust. Ha Ön beteg, tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket attól, hogy ők is megfertőződjenek.
  • Ha beteg és enyhe tünetei vannak, maradjon otthon. Ezzel segít másoknak megelőzni, hogy elkapják Öntől a betegséget.
  • Ha beteg és súlyosak a tünetek, pl. nehézlégzés esetén azonnal forduljon orvoshoz.
  • Tartson zsebkendőt a szája és az orra elő, ha köhög vagy tüsszent. Ez megelőzheti, hogy az Ön körül tartózkodók megbetegedjenek. Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe.
  • Fertőzésveszélyes időszakban kerülje a tömegrendezvényeket, nagy létszámú eseményeket.
Van-e emberek számára gyártott oltóanyag, amely véd az új influenzától?

A sertésinfluenza vírusa ellen jelenleg nincs védőoltás. Magyarország törekszik arra, hogy hozzájusson a vírustörzshöz. Ezt követően lehetővé válna az oltóanyag gyártásának megkezdése. Ez 4 hetet venne igénybe, 4 hétig tartanának az ellenőrzések, szükség esetén 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne végezni (Az egészségügyi kormányzat ígérete szerint október végére várható a védőoltás megjelenése).

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a jelenlegi szezonra gyártott influenza vakcina nem tartalmazza az új sertésinfluenza-vírust. Csak valószínűsíthetjük, hogy a jelenleg használatos szezonális oltóanyag valamilyen mértékű keresztvédelmet nyújt, mellyel esetleg csökkenthető a sertésinfluenza terjedése.


Milyen intézkedéseket tett hazánkban az egészségügyi kormányzat?
• a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatása, a mai napon többnyelvű figyelemfelhívó plakátok kihelyezése
• a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal megtörtént a kapcsolatfelvétel és tájékoztatás a jelenlegi járványügyi helyzetről
• a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézetek tájékoztatása, a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatának elrendelése, az állategészségüggyel történő együttműködés erősítése
• az influenza figyelő szolgálat megerősítése: az egészségügyi szolgáltatók tájékoztatása a tünetekről és szükséges teendőkről megbetegedés gyanú esetén
• a Pandémiás Bizottság összehívása 2009. április 27-én 13.00 órára
• a lakosság számára járványügyi zöld szám biztosítása 2009. április 28-tól: 06 80 204-217
• folyamatos lakossági tájékoztatás a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon

A tájékoztatást az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ munkatársai állították össze: www.oek.hu

A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv megtalálható: www.antsz.hu

Aki kíváncsi arra, vajon az új vírus fertőzte-e meg
, 5400 forintért megvizsgáltathatja magát, és csaknem 100 százalékos eredményt kaphat. Abban az esetben ugyanis, ha valaki már átesett az új influenza vírus által okozott fertőzésen, szervezetében jól mérhető ellenanyagok jelennek meg, a fertőzést követő 21 nap után. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) vizsgálatával ezek az ellenanyagok kimutathatók.

Ha a vizsgálat eredménye szerint valaki már túlesett a fertőzésen, akár több évtizedre is védett lesz a megbetegedéssel szemben, tehát nem kell beoltatnia magát. Már csak azért sem, mert a fertőzés még a vakcinánál is nagyobb védettséget ad. Mindez abban az esetben igaz, ha a vírus nem változik meg nagyon. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy az új vírus szerkezete stabil.

A vizsgálat helyszíne az OEK fővárosi, Gyáli úti központjában van. Ide bárki bemehet, nem kell beutaló. A kért vizsgálatok feldolgozási ideje 7 nap, de sürgősségi felár megfizetése esetén akár már a vérvételt követő munkanapon át lehet venni az eredményeket.További információforrások jegyzéke, ajánlott szakirodalom
Az influenza aktuális járványügyi helyzete:
-    Magyarországon: www.oek.hu, www.antsz.hu;
-    Európában:

Az új influenzával kapcsolatos hazai és nemzetközi adatok, információk, lakossági tájékoztatók:

Védőoltásokkal kapcsolatos információk:

Európai szinten összehangolt intézkedések:LAST_UPDATED2
 
Látogatási tilalom vége

Fekvőbeteg intézményünkben (Ápolási Intézet, Hospice ellátás) a betegek látogathatóak,.
Szájmaszk használata kötelező!
Egyszerre két látogató jelenhet meg.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 15 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma147
Tegnap579
Ezen a héten726
Ebben a hónapban7047
Összesen2312870

Névnapok

Ma Örs, Stella ,holnap Örkény, Henrik, Roland ,holnapután Valter napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia