Kullancs - LYME-kór? Nyomtatás E-mail
2009. Június 12. péntek, 10:16
Nem minden kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, igaz a fertőzött kullancsok száma az utóbbi időben növekedett.
Minden esetre a sokszor tapasztalt szinte pánikszerű kapkodás gyakran csak ront a helyzeten, vagy nem megfelelő módon veszik ki a kullancsot, vagy túl sokáig keresik a megfelelő szakembert – néha napokig!

A kullancsok bokrokról, magasabb fűről, gazról is ráakaszkodhatnak az ember bőrére. Szarvason és környékén leggyakrabban temetőkben, a ligetben, de akár a saját kertjében is „kaphat” az ember kullancsot! A kullancs a bőr átszúrása előtt érzésteleníti azt – így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott és néha napokig észrevétlenül szívhatja a vérünket. Ezért fontos ha „kullancsos” helyen járunk, minden este meg kell néznünk, nézetnünk magunkat, főleg a hajlatainkat (hónalj, combhajlat, stb.,) gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

Ha felfedeztünk egyet (vagy többet), minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből:
  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ezzel nyomjuk be a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva csavaró mozdulattal kivesszük - a potrohát nem érintve.
  • A fej nem baj ha bent marad a bőrben, az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt, majd kilökődik.
  • Ezután jód oldattal (Betadine) vagy más fertőtlenítővel kenjük be a kullancs helyét. Általában 1-2 hét alatt letűnik a kullancs helyén lévő kis vörös csomó – nyomtalanul – , ekkor nem volt fertőzött a kullancs nagy valószínűséggel!

Fertőzést jelent – és ekkor feltétlenül orvoshoz, bőrgyógyászhoz kell fordulni – ha néhány hét múlva a kullancs csípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem feltűnő, nem viszket és nem fáj – csak fokozatosan növekszik! Leggyakrabban 5-10 cm-es nagyságnál veszik észre és fordulnak orvoshoz, de látható néha 30-50 cm-es kör is.
A fertőzések döntő többségében a vörös kör megjelenik.
Feltétlenül orvoshoz kell fordulni – ha több kullancsa volt vagy egyszerre, vagy egymás után, mert ritkán előfordul fertőzés bőrtünet nélkül is.

A bőrtünetek jelentkezésekor adott megfelelő ideig tartó kezelés teljes gyógyulást hoz.
Ha nem kerül orvoshoz a fertőzött személy, vagy nem megfelelő kezelést kap – később izületi gyulladás, vagy idegbénulás, szívtünet jelentkezhet.

Tehát fontos megjegyezni:
  • Lehetőleg ne járjunk kullancsveszélyes időszakban (tavasztól a téli fagyok beálltáig) bozótos, bokros területeken, magas fűben, gazban.
  • Ügyeljünk az ilyen helyeken a megfelelően zárt ruházatra és kullancsriasztó szereket is használjunk.
  • Nem minden kullancs fertőzött, de jobb elővigyázatosnak lenni, minél hamarabb a megfelelő módon távolítsuk, vagy távolíttassuk el a kullancsot.
  • Néhány hét múlva van csak jellegzetes kör alakú bőrtünet – jelezve a fertőzöttséget.
  • A kezelést már a bőrtünetek alapján is meg kell kezdeni.
  • A Lyme-kór megfelelő gyógyszeres kezeléssel meggyógyítható, ha korai stádiumban kerül felfedezésre.Dr. Gulyás Mária
bőrgyógyász főorvos
Szarvasi Szakorvosi Kft.

LAST_UPDATED2
 
Ügyeletes gyógyszertár Szirony 16

2020. július 11. 13:00 órától 2020. július 18. 13:00 óráig
Szirony Patika

Cím: Szarvas, Szabadság u. 23. Telefon: 66-313-543Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 21 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma111
Tegnap579
Ezen a héten690
Ebben a hónapban7011
Összesen2312834

Névnapok

Ma Örs, Stella ,holnap Örkény, Henrik, Roland ,holnapután Valter napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia