Gyermekek röntgenezése Nyomtatás E-mail
2016. Augusztus 18. csütörtök, 07:17

 

Miként tudnak segíteni a röntgenfelvétel készítése előtt és közben a szülők gyermekeiknek

A gyermek, aki még sosem volt röntgenfelvételen, nem tudja, hogy mi az a röntgen és mi fog vele ott történni.
Ezért nagyon fontos, hogy mi szülők elmondjuk neki, felkészítsük Őt erre a vizsgálatra.

1.
A felkészítés során legyünk feltétlenül nyugodtak, magabiztosak. Amikor a hozzátartozó sír, zaklatott, ingerült, veszekszik a párjával, hogy „ki a hibás”, akkor nagyon nehéz a gyermeket megnyugtatni. Nem tudják, miért idegesek a körülötte lévők, mi fog vele történni? Ilyenkor ők is átveszik a szülők viselkedését, zavarttá válnak, sírnak, kezelhetetlenek lesznek, nem hallgatnak ránk. Így egy rossz élmény marad nekik az amúgy teljesen fájdalmatlan vizsgálat.
2.
A röntgenfelvétel készítése előtt a sérült testrészről, és környékéről el kell távolítani minden fémtárgyat, ruhaneműt és egyéb zavaró kiegészítőket. Ezt is magyarázzuk el gyermekünknek, hogy miért, mivel ragaszkodnak: a fülbevalóhoz, gyűrűhöz, karkötőhöz, hajfonathoz, hajcsathoz. Minden tárgy, ami árnyékot ad, vagy takar, az zavarja a pontos diagnózis felállítását. A kedvenc játékuk, cumijuk azonban nyugodtan maradhat náluk, így nagyobb biztonságban érzik magukat.
3.
Traumás vizsgálat során az asszisztens megkérdezi, melyik testrész hol sérült, és hol fáj a legjobban. Erre a felvétel pontos kivitelezéséhez van szükség.
4.
A kért röntgen vizsgálat készülhet álló (pl. mellkas, has, gerinc) ülő (pl. kéz, csukló, alkar, láb, boka, lábszár, térd) és fekvő (pl. koponya, medence, comb) helyzetben. A beteg beállítása után egyes testrészeket, (melyek kívül esnek a vizsgált területen) a sugárvédelem érdekében ólomköténnyel fedjük le, valamint ólomkötény védelmet kap a vizsgálatban résztvevő, segédkező szülő is. Amennyiben szükséges, megmutatjuk neki, hogy milyen technikával kell megfogni a sérült testrészt, hogyan rögzítsék a mozgó, ficánkoló gyermeket.

A felvétel készítése előtt, alatt és után sosem hagyjuk egyedül az olyan gyermeket, aki koránál, vagy állapotánál fogva leeshet a röntgen asztalról.

rtg1_kepNagyon fontos, hogy ne féljünk határozottan megfogni gyermekünket a felvétel készítése közben.

Beszéljünk hozzá, meséljünk vagy énekeljünk neki, tereljük el a figyelmét, mindent kövessünk el megnyugtatására, mozdulatlanul tartása érdekében. Nem azzal ártunk neki, amikor magabiztosan rögzítjük a fotózandó testrészt, hanem azzal, ha nem fogjuk meg rendesen, és a gyermek izeg-mozog a fotó készítése közben. Ha a kép elmosódott, mozgás életlen lesz, újból meg kell ismételni a felvételt. Az ismételt fotó pedig plusz sugárterhelés.
Az expozíció idejére az asszisztens kimegy a vizsgáló helyiségből, és az ablakon keresztül tartja a kapcsolatot a gyermekkel és a kísérővel. Az expozíció után pár másodperccel a kép megjelenik a monitoron, láthatóvá válik, hogy megfelelő-e a felvétel. Az ábrázolt képen lehetséges több utólagos módosítás, amivel lehet még javítani a kép minőségén.
Amikor minden rendben lezajlik, akkor az asszisztens bemegy a vizsgáló helyiségbe és segít eltávolítani az ólom takarásokat, majd felvilágosítja a további teendőkről a szülőt, aki elhagyhatja gyermekével a röntgen felvételező helyiséget.

5.
Fontos, hogy a felvételek készítése közben és után is többször dicsérjük meg gyermekünket. A dicsérő szavak nagyon sokat érnek, ilyenkor teljesen kicserélődnek, vidámmá válnak, jó élménnyel távoznak tőlünk. Ez nagyon fontos a gyermek, a szülő és a kórház dolgozói számára is.

Molnárné Szarvas Szilvia

Az eredeti cikk itt érhető el

LAST_UPDATED2
 
Ügyeletes gyógyszertár Borostyán 15

2021. január 23. 13:00 órától 2021. január 30. 13:00 óráig
Borostyán Patika Szarvas, Eötvös u. 44. 
Telefon: 311-860
indulás előtt érdeklődjön telefonon!Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 79 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma34
Tegnap92
Ezen a héten216
Ebben a hónapban2318
Összesen2349490

Névnapok

Ma Angelika ,holnap Károly, Karola ,holnapután Adél napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia